søndag 24. oktober 2010

Halloween!

Den amerikanske feiringa av halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sitt moderne uttrykk på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter. I Sverige fikk skikken et gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000, drevet frem etter kommersielt press og av påvirkning fra amerikansk massekultur.
Den moderne feiringen av halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved å kle seg ut og gå fra hus til hus og be om godteri. Dette heter "Trick or Treat" da man spør ved husene om man ønsker å gi godteri eller om barna skal utføre rampestrekter.

Ordet halloween stammer fra det engelske All Hallow Even, (All) Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si «alle helliges kveld». I katolsk tradisjon er kvelden før allehelgensaften en tid for forberedelser til denne obligatoriske feiringen.


«Jack-o'-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet og dekorasjonen for halloween-feiringen i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til Halloween allerede fra 1866.
Svart og oransje er blitt typiske Halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».Kilde: Wikipedia


Feirer dere halloween? Denne tradisjonen blir mer og mer utbredt også i Norge, og den er spesielt populær hos ungene. Benytt anledningen til å pynte litt ekstra på trappa eller inngangsdøra. Og husk å ta mange bilder!

Vi i designteamet har scrappet litt til halloween, resultatet ser du her:


Linda


Jeg har laget noen godteposer, disse vil jeg fylle med godteri og sette fram til de som kommer innom oss.


Jeg har laget et skilt, som ønsker besøk på døra velkommen!


Og pyntet et lys, med litt bånd og blomster som jeg hadde til overs i halloween farger.

Materialliste: Mønsterpapir fra My mind`s Eye, Daisyd`s og Carolee`s Creations, Bazzill, Rubons fra Melissa Frances, filtswirler fra Adornit, Bling fra Prima, Knapper fra Doodlebug og litt forskjellig bånd og blomster.


Inger SynnøveKjersti
Hege ST

Papirpose:Lilla bazzill
Mønsterark: Halloween Glitter Check - Making Memories.
"Happy Halloween-stickers" - Heidi Grace designs.
Mønstersaks, bånd, metallpynt, stiftemaskin.
Avertet med Cat Eye Charcoal.

LO:Svart bazill.
Lilla bazill til fotomatte.
Mønsterark: Halloween Flocked Spider - Making Memories.
Halloween words decor - Heidi Grace designs.
Glitter foam stickers - Making Memories.
Cardstock stickers die cut - Pebbles inc.
Brads, knapp og svarte clips - Making Memories.
Kakeservietter sprayet med Glimmer Mist (Peach Delight og Meadow Green)

Håper du fikk litt inspirasjon til å lage noe fint til halloween som er neste søndag!


Linda

2 kommentarer:

  1. Så mye fint dere har laget. Og Linda, jeg digger posene og skiltet ditt. Kreativt!!!

    SvarSlett
  2. Kjempe flott artikkel med mange flotte Halloween bidrag :)

    SvarSlett