tirsdag 13. desember 2011

13. desember
Lucia-dagen : 13 desember

Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia , nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen.

Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne. 

Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet. 

Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida. 

I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.

Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge 


Sancta Lucia


Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Natten er mørk og stum.
Med et det suser
i alle tyste rom
aom vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta LuciaJeg har scrappet en LO av datteren min, som var Lucia i fjor i barnehagen. Som mor stod jeg med tårer i øynene, og syntes det var veldig vakkert da de kom gående med min Hannah først som Lucia. Husk å ta vare på slike minner, de er verdifulle. Tiden går så fort, og vi husker dessverre ikke alt .....

På denne LOen har jeg brukt:
~Bazzill White Embosset
~Bazzill Gold Foiled til å stanse ut bokstaver, samt panel bak bildet.
~ Prima bling swirl
~ Hvit Prima blomst og Prima Sommerfugl
~Diverse charms
~ QK fonten Lucy

Jeg håper du ble inspirert til å scrappe en LO av din verdens fineste Lucia eller stjernegutt.

~ Ann Therese
Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

2 kommentarer:

  1. Flott LO!! du har nok rett i at det kan være lurt å ta vare på minnene, og hva er vel bedre enn en LO??!

    SvarSlett
  2. Lekker LO og for en nydelig Lucia!

    SvarSlett